Cerec vullingen: de specialiteit van Hoogh Boulandt

Tanden en kiezen repareren kan gecompliceerd worden. Te denken valt aan elementen waar het grootste deel van beschadigd of al reeds gevuld zijn. De voor de hand liggende vervolgkeuze is het plaatsen van een permanente kroon op de plek van het beschadigde element. Een cerec vulling kan vaak een langdurige oplossing zijn om het uitgebreide en kostbare kroonwerk te voorkomen. Een permanente kroon plaatsen benodigd vaak meerdere afdrukken en het tandtechnische werk wordt vaak uitbesteed aan derden. Daar zit een lange levertijd aan vast en in de tussentijd krijgt u een tijdelijke oplossing die niet altijd lang genoeg blijft zitten of zelfs hinderlijk is. Daarnaast houdt het plaatsen van een permanente kroon in dat uw element grotendeels wordt afgeslepen zodat de kroon erop geplaatst kan worden. Wilt u deze problemen liever niet of bent u niet bereid de duurdere kroon te bekostigen, dan kunt u binnen onze praktijk ook kiezen voor een cerec (porselein) vulling. Deze wordt in de praktijk vervaardigd terwijl u wacht. Zoals eerder is aangegeven is in de meeste gevallen een cerec vulling een goedkoper alternatief voor een kroon, maar er bestaan situaties dat ook een cerec vulling geen sluitende oplossing biedt voor uw beschadigde kies. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de schade van het element zo groot is dat er nauwelijks nog sprake is van een origineel element. In dat geval zal toch het advies uitgaan naar een kroon of brug.

Hoe gaan we te werk ?

Na het verwijderen van het beschadigde of aangetaste deel van uw element, wordt met een elektronische camera een opname van het element gemaakt. Op basis van de opname wordt vervolgens door de tandarts met behulp van een cerec computer een passende porseleinen vulling geconstrueerd. Deze cerec machine slijpt vervolgens uit een blokje keramiek de vulling. Dit gebeurt zo nauwkeurig dat deze vervolgens door de tandarts in één keer geplaatst kan worden. De vulling wordt in kleur vervaardigd die het meest lijkt op de kleur van het originele element. Ze zijn haast niet van echt te onderscheiden, in tegenstelling tot de amalgaam en zogenaamde witte glasionomeer vullingen.

Het voordeel ten opzichte van een permanente kroon is dat voor een cerec vulling het element veel minder hoeft te worden afgeslepen. Er wordt immers geen kroon overheen geplaatst.
De tijdsduur gepland voor een cerec vulling en -kroon is gemiddeld een uur. Dit ligt uiteraard aan welke element gevuld moet worden en in welke toestand deze verkeerd. Gebruikelijk worden de afspraken op zaterdag gepland zodat er genoeg tijd ingepland kan worden.

De cerec vulling is in de meeste gevallen goedkoper dan de permanente kroon. Gemiddeld iets meer dan € 100,- goedkoper. Als er meerdere elementen beschadigd zijn, kan dit bedrag snel oplopen. De cerec vulling is in onze praktijk een steeds meer gevraagd product, waar wij al vele klanten mee tevreden gesteld hebben. Mocht u meer informatie willen, zijn er brochures bij onze balie.