Telefonisch bereikbaar; ma t/m vrij 8:30-12:00 & 13:00-16:00 uur

Catharijnesingel 77 – 3511 GN – Utrecht – Tel: 030 231 9625
 

Telefonisch bereikbaar; dinsdag t/m vrijdag 9:00-12:00 & 13:00-16:00 uur

De mondhygiënist

De mond is een zeer belangrijk deel van het gezicht en valt daarom direct op. Het is prettig om te kunnen lachen en te praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een slechte adem, een vieze smaak in de mond, of aanslag op de tanden. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit en zelfs tot het verlies van tanden en kiezen.

Het is in ieder geval belangrijk naar de mondhygiënist(e) te gaan als u last heeft van:
· Pijnlijk tandvlees,
· Bloedend tandvlees (vooral bij poetsen),
· Vieze smaak en slechte adem,
· Losstaande of verplaatsbare tanden,
· Rood en opgezwollen tandvlees,
· Terugtrekkend tandvlees,
· Schaamte door mondproblemen.

Wat doet de mondhygiënist(e)?

Wat de mondhygiënist precies doet en hoeveel tijd het kost hangt natuurlijk af van de aard en de ernst van het probleem. U maakt eerst kennis en u krijgt voorlichting. Hij zal vragen stellen die belangrijk zijn voor de mondhygiëne.
Hij doet ook een mond onderzoek. Afhankelijk van de ernst en de aard van het probleem wordt er een parostatus gemaakt. Hierop wordt nauwkeurig de conditie van uw tandvlees beschreven en in de behandeling bijgehouden. Met deze gegevens wordt er een behandelplan gemaakt en dit wordt met u besproken.
In onze praktijk verwijdert de tandarts vaak zelf tijdens de periodieke controle het tandsteen, indien dit van geringe hoeveelheid is. Indien de hoeveelheid groot en de locatie (tandsteen kan zich ook onder het tandvlees bevinden) van het tandsteen lastig te bereiken is, worden de patiënten doorgestuurd naar de mondhygiënist. Hij neemt de tijd om alle tandsteen nauwkeurig te verwijderen.
Het kan hierbij voorkomen dat de patiënt een keer terug moet komen indien er al geruime tijd geen tandsteen meer is verwijderd, en het niet lukt om de mond in één sessie te reinigen. Ook als tijdens een periodieke controle opvalt dat de mondhygiëne van de patiënt dermate slecht is, wordt een patiënt doorverwezen naar de mondhygiënist voor een grondige instructie. De mond thuis schoon kunnen houden, is namelijk een belangrijke preventieve zaak. Voorkomen is immers beter dan genezen!

In onze praktijk worden paroprotocollen uitgevoerd door de mondhygiënist en uw behandelend tandarts. Het samenwerkingsverband gaat als volgt:

-Bij een diagnose van parodontitis (ontstoken tandvlees en pocketvorming rondom de tanden) door uw tandarts of mondhygiënist, wordt u  doorverwezen voor een afspraak bij de mondhygiënist om een paro-status en röntgenfoto`s te laten maken.
-Na analyse van mondhygiënist en tandarts wordt er een behandelplan opgesteld.
-Uw tandarts gaat u zo spoedig mogelijk na de metingen behandelen. Dit houdt in dat in één of meerdere afspraken, afhankelijk aan de ernst van de  situatie, uw tanden gereinigd worden. Alle ziekteverwekkende bacteriën worden dan verwijderd.
-Kort daarna volgt een controle afspraak.
-Hierna komt u in het nazorgprotocol, hetgeen inhoudt dat u afspraken maakt tot ruim een jaar na behandeling om de situatie onder controle te  houden.
-Afhankelijk van het genezingsresultaat na het protocol, keert u bij een positief resultaat terug in de halfjaarlijkse zorg bij de mondhygiënist. Bij een  minder positief resultaat zal opnieuw een diagnose opgesteld worden, en aan de hand hiervan behandeld worden.

Wat verwacht de mondhygiënist van u?
De behandeling alleen is niet voldoende. Geregeld onderhoud is noodzakelijk, net zoals u moet poetsen om gaatjes te voorkomen. U moet thuis de verzorging bijhouden. Concreet houdt dat in: 2 maal per dag poetsen en 1 maal tussen uw tanden en kiezen reinigen. Er zijn veel verschillende mondverzorgingsmiddelen te koop. De mondhygiënist vertelt u welke voor u geschikt zijn en hoe u ze moet gebruiken. Het is de bedoeling dat u thuis de verzorging bijhoudt en na de behandeling terug komt voor nazorg. Pas dan bereikt u een optimaal resultaat. Daarnaast hebben uw voedingsgewoonten invloed op uw gebit en tandvlees. De mondhygiënist vertelt u hoe u door middel van gezonde voeding uw mond gezond kunt houden.

Onstoken Tandvlees
Hoe merk ik dat mijn tandvlees ontstoken is?
Rood, opgezwollen of bloedend tandvlees zijn meestal de eerste verschijnselen. Het hele tandvlees kan ontstoken zijn, maar de ontsteking kan ook plaatselijk optreden, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak of een slechte adem, maar doet zelden pijn. Het kan wel gevoelig zijn bij aanraking. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of floss-draad gebruikt.

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?
De belangrijkste boosdoener is de tandplaque die zich langs de rand van het tandvlees en tussen de tanden en kiezen bevindt. Als u de tandplaque niet goed verwijderd, zorgen de bacteriën in de tandplaque ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Niet verwijderde tandplaque wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich weer gemakkelijk nieuwe tandplaque. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. Een handig hulpmiddel om tandplaque zichtbaar te maken is een plakverklikker. Dat is een kauwtablet met kleurstof die de tandplaque op de tanden en kiezen kleurt. Ontstoken tandvlees geneest alleen als u de tanden met extra aandacht poetst. Dat betekent: naast tweemaal daags poetsen één keer per dag zorgvuldig alle tandplaque tussen de tanden en kiezen verwijderen. U kunt hiervoor tandenstokers, ragers of floss-draad gebruiken. Als u ondanks een goede mondhygiëne toch tandvleesproblemen hebt, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist. Hebt u vragen over tandvleesproblemen? De tandarts of mondhygiënist beantwoordt ze graag. Bovendien vertellen ze u hoe u de oorzaken kunt aanpakken. Als het u niet lukt een goede mondhygiëne vol te houden, kunt u de tandarts of mondhygiënist vragen om u hierbij te begeleiden.