Telefonisch bereikbaar; ma t/m vrij 8:30-12:00 & 13:00-16:00 uur

Tandartspraktijk Oelp - Hoogh Boulandt

Catharijnesingel 77 – 3511 GN – Utrecht – Tel: (030) – 231 96 25

 

Telefonisch bereikbaar; woensdag t/m vrijdag 9:00-12:00 & 13:00-16:00 uur

Extractie

Extractie is een moeilijk woord voor het trekken van een tand of kies.
Binnen onze praktijk worden patiënten doorgaans doorverwezen naar de kaakchirurg voor een extractie van een verstandskies. Overige extracties worden, onder andere afhankelijk van de wortels van de kies, door de tandarts gedaan of door de kaakchirurg.

De tandarts en de kaakchirurg gaan als volgt te werk. Zodra de verdoving goed werkt, wordt het element met een speciaal instrument een beetje los gewiebeld. Als het element al een beetje los zit, trekt de tandarts met een tang de tand of kies eruit. Hij maakt daarbij meestal een draaiende of wrikkende beweging waardoor een lichte druk en wat gekraak hoorbaar is. Hier moet u niet van schrikken want dit is heel normaal.

Het is belangrijk, dat u na de extractie ;

– het eerste half uur goed op een gaasje dicht bijt;
– niet spuugt of spoelt;
– geen zwaar werk verricht of tilt maar rustig aan doet; – geen alcohol drinkt of rookt;
– na extractie in de bovenkaak niet hard uw neus snuit
– bij nabloeding een gaasje of schone zakdoek dubbel vouwt, op de wond legt en een half uurtje  dichtbijt. Als dit niet werkt alsnog uw tandarts  raadplegen;
– bij napijn u rustig een paracetamol of ibuprofen bruis kunt innemen maar geen aspirine;
– Na het trekken koelt u de wang met een zak ijsklontjes, voorzichtig tegen de wang houden.
– wacht met eten en drinken totdat de verdoving is uitgewerkt
– wacht met drinken van melkproducten.

Voordat er een element wordt getrokken moet u ruim van tevoren melden of u een antistollingsmiddel gebruikt. Het is altijd raadzaam een lijstje bij u te hebben waarop vermeld staat welke geneesmiddelen u gebruikt.

Procedure
Wanneer u wordt verwezen naar een kaakchirurg krijgt u van ons een verwijsbrief en een briefje met de telefoonnummers van kaakchirurgen in Utrecht. Na de extractie stuurt uw kaakchirurg ons een kort rapport. De tandarts en/of kaakchirurg zullen u vertellen of u na de extractie contact dient op te nemen met de tandarts. Een afspraak bij de kaakchirurg kan alleen met een verwijsbrief van de tandarts, en na telefonisch contact en alleen op vertoon van uw identiteitspapieren.