Moet mijn kind fluoride gebruiken?

Normaal gesproken is het advies om fluoride -noodzakelijk om te voorkomen dat gaatjes in tanden of kiezen ontstaan-te gebruiken via de tandpasta.

Kinderen van 0 en 1 jaar dienen, zodra de eerste tanden zijn doorgebroken, 1x per dag gepoetst te worden met fluoridePEUTERtandpasta.

Kinderen van 2, 3 en 4 jaar dienen 2x per dag met fluoridePEUTERtandpasta gepoetst te worden.

Iedereen van 5 jaar en ouder dient 2x per dag met fluorideVOLWASSSENtandpasta te poetsen.

Extra gebruik van tabletjes of spoeldrank is niet standaard nodig, alleen na specifiek advies van de tandarts.

Wat moet ik doen als een tand door een ongeval is uitgeslagen?

Een losgeraakte melktand mag nooit teruggeplaatst worden (om de onderliggende blijvende tand niet te beschadigen).

Een uitgeslagen blijvende tand dient zo snel mogelijk teruggeplaatst te worden.

Zoek de tand zo snel mogelijk op.
Pak de tand vast bij de kroon (dat is het deel dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is). Kom zo min mogelijk aan de wortel van de tand. Anders is er minder kans dat de tand weer zal hechten in de kaak.
Spoel de tand zonodig even schoon, bij voorkeur in een bakje melk, of anders met speeksel (in de mond van de patiënt). Boen de tand niet met een borsteltje schoon!
Zet de tand voorzichtig terug in de kaak.
Hou vervolgens de tanden op elkaar met een gaasje of papieren zakdoek ertussen.
Ga zo snel mogelijk naar de tandarts (of diens vervanger – dit is echt een spoedgeval!). Deze zal de tand vastzetten.

Ik zoek een tandarts, waar kan ik terecht?

U kunt telefonisch contact opnemen met een van onze baliemedewerkers (030-2319625) om u te laten informeren over de aanname van nieuwe patienten.

U dient zelf uw vorige tandarts te vragen om uw dossier door te laten sturen. Vergeet niet uw verzekeraar op de hoogte te stellen dat u van tandarts gewisseld bent.

Het is verstandig om iets eerder te komen voor uw eerste consult zodat u de medische gezondheidsvragenlijst kunt invullen. U kunt binnenkort de medische gezondheidsvragenlijst hier downloaden en ingevuld meenemen.

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?

Vanaf 3 jaar, dan zijn alle melkkiezen doorgebroken. Het is raadzaam uw kind vanaf de geboorte mee te nemen om uw kind alvast te laten wennen aan de tandarts.

Kan ik direct eten en drinken nadat een vulling is gelegd?

Wanneer u een witte vulling heeft, kunt u direct eten en drinken. Wanneer u verdoofd bent, dient u er wel op te letten dat u niet op uw wang of tong bijt.

Hoe vaak moet ik naar de tandarts?

Wij adviseren u ieder half jaar een controle afspraak te maken. Zo kunnen tandvleesaandoeningen, gaatjes en problemen met oude vullingen tijdig worden geconstateerd.

Hoe vaak moeten foto’s worden gemaakt?

Fotos’s worden gemaakt om een duidelijk beeld van uw tanden en kiezen te verkrijgen, ook tussen de tanden en onder de vullingen. Afhankelijk van het gebit adviseren wij ieder jaar of anderhalf jaar nieuwe foto’s te laten maken.

Ik gebruik medicatie. Heeft dit consequenties voor behandelingen bij de tandarts?

Vertel uw tandarts wat voor een u medicatie gebruikt. Deze kan u vragen contact op te nemen met uw huisarts. Het kan bijvoorbeeld bij het gebruik van bloedverdunners zo zijn, dat u enkele dagen voor een behandeling moet stoppen met het innemen van deze bloedverdunners.

Ik ben heel erg angstig voor de tandarts, zijn er speciale tandartsen of instanties waar ik behandeld kan worden?

In enkele ziekenhuizen kunt u terecht op de afdeling bijzondere tandheelkunde. Helaas horen wij regelmatig dat hier lange wachttijden voor zijn. Voor meer informatie over tandartsangst verwijzen wij u naar de volgende link www.tandarts.nl

Houdt de tandarts rekening met mijn angst voor een behandeling?

Ja, aan elke behandeling gaat een gesprek vooraf, waarin helder wordt uitgelegd en overlegd wat er gaat gebeuren. De tandarts en assistente zullen u op uw gemak proberen te stellen. Daarnaast kan de tv op uw favoriete zender worden gezet.

Naar wie wordt de rekening gestuurd?

Vanaf 01-01-2020 gaan de facturen rechtstreeks via Infomedics naar uw verzekeraar

Wat zijn de kosten van kroon- en brugwerk?

Gemiddeld zal een Kroon zo’n 650 euro kosten (inclusief techniekkosten). Een brug bestaande uit 3 elementen (2 geslepen tanden, 1 dummie) zal ongeveer 3 x 500 euro= 1500 euro kosten. Uiteraard is dit een ruwe schatting. Wanneer u inschatting wil van de kosten aangepast aan uw situatie, kunt u aan de tandarts een begroting vragen. Deze is ook handig te gebruiken, wanneer u informeert over de vergoedingen bij uw verzekeringsmaatschappij. Veel voorkomende codes bij kroon- en brugwerk: R24,G10, A10.
Voor meer informatie kijk bij de veelgestelde vragen op: www.allesoverhetgebit.nl.
Voor een inschatting van de techniekkosten, kunt u bij de tandarts informeren en een begroting aanvragen.