Telefonisch bereikbaar; ma t/m vrij 8:30-12:00 & 13:00-16:00 uur

Tandartspraktijk Oelp - Hoogh Boulandt

Catharijnesingel 77 – 3511 GN – Utrecht – Tel: 030 231 9625
 

Telefonisch bereikbaar; dinsdag t/m vrijdag 9:00-12:00 & 13:00-16:00 uur

Kroon- en brugwerk

Wat en Wanneer?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vast gecementeerd op de tand of kies.

Onze tandartsen adviseren een patiënt tot het plaatsen van een kroon:
– als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken

– als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken

– als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon worden gekozen

– als er een wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden. Het element is hierdoor verzwakt en zal op den duur brosser worden.

Uiteraard wordt pas tot plaatsing overgegaan als de patiënt het eens is met het advies.

Het verzorgen van een kroon is niet erg moeilijk. Naast de dagelijkse mondverzorging – minimaal één keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen – is het belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de rand en een ragertje voor tussen de tanden is voldoende. Vraag uw tandarts of mondhygiënist(e) om advies.

Typen kronen

De patiënt heeft de keuze uit verschillende soorten kronen. In overleg met de tandarts kan het beste type kroon uitgezocht en geplaatst worden.

  1. De Metalen Kroon
    Een edelmetalen kroon is een stabiele constructie die het nog aanwezig zijnde deel van de kies bijna volledig bedekt. Op het gedeelte dat nog aanwezig is, zal de kroon vastgezet worden. De edelmetalen kronen worden uit één stuk gegoten en meestal in de niet-zichtbare gedeelten geplaatst, dus achterin in de mond.
  2. De Porselein Metalen Kroon
    De porselein metaal kroon is natuurlijker, omdat de kroonkap met porselein ombakken wordt.De porselein massa wordt op de legering vastgebakken en verbindt zich met de metalen onderlaag. Porselein metalen kronen behoren tot één van de nauwkeurigste en duurzaamste tandtechnische producten.
  3. De Porseleinkroon of ‘Jacket’
    De porselein/jacket-kroon gebruikt men vooral voor bekroning van frontelementen. De kroon wordt gemaakt van porselein en lijkt zoveel mogelijk op de natuurlijke tand. Hiervoor is uiteraard een kleurbepaling nodig. Als voorzorg voor voldoende wanddikte moet de natuurlijke tand aan alle zijden voldoende beslepen worden. Hierbij moet er voor gezorgd worden dat niet teveel tandbeen weggeslepen wordt, omdat dan de stomp te zwak wordt en de mogelijkheid bestaat dat men in de zenuw uitkomt. Op een element waarvan de zenuw dood is kan ook een porseleinkroon geplaatst worden. Men kort het element in tot aan het tandvlees. In het wortelkanaal wordt een stiftopbouw geplaatst. De tandstomp is hierdoor kunstmatig weer hersteld en er kan een porseleinkroon op geplaatst worden. Ook kan men er voor kiezen om de tand drie-dimensionaal bij te slijpen en er dan een volledige porseleinen kroon op laten zetten.

Het vervaardigen van een kroon wordt verricht door een tandtechnisch laboratorium. De gipsen afdruk van uw tanden worden door een tandtechnieker via verschillende staaltjes verwerkt tot een kroon. Er zit dus een bepaalde tijd tussen het opbouwwerk en het ‘happen’, uw eerste afspraak en de afspraak waarbij de kroon geplaatst kan worden.

Brugwerk

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende elementen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn de afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.

Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op de pijlers passen en een brugtussendeel(dummie). Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of -kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Er zijn verschillende redenen waarom u een brug nodig kunt hebben: Om beter te kunnen kauwen. Verbetering van het uiterlijk. Om te voorkomen dat elementen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien Als elementen ontbreken, dan kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien.

Ook kunnen de elementen aan weerszijden van de open ruimte naast elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan. Als de stand van de elementen verandert, kan er een onnatuurlijke beet ontstaan die het kaakgewricht overbelast. Er kan extra slijtage ontstaan en dit kan op den duur lijden tot pijnklachten en hinderlijk knarsen en kraken van de kaak. Deze klachten zijn moeilijk te verhelpen.

Soorten Bruggen

  1. Gewone brug. Bij een gewone brug bevinden zich aan weerszijden van de open ruimte pijlers.
  2. Vrij-eindigende burg. Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.
  3. Etsbrug. Voor een etsbrug hoeft er nauwelijks iets van de gave elementen te worden afgeslepen. Een etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van een of twee elementen. De brug wordt dmv metalen bevestigingsplaatjes met een speciaal cement aan de binnenzijde tegen de elementen geplakt. Een etsbrug functioneert meestal als een tijdelijke voorziening, bijvoorbeeld in afwachting van implantaten. Een groot voordeel van een etsbrug is dat hij altijd, zonder schade aan te richten, kan worden verwijderd. Nadelig is geringe stabiliteit.

Werkwijze kroon/brugwerk

Als er wordt ingestemd met het plaatsen van een kroon of brug, moet de patiënt er rekening mee houden dat er twee afspraken gemaakt worden. De eerste afspraak duurt ruim anderhalf uur (bij een brug is er meer tijd nodig, afhankelijk van het aantal elementen). Dan word het opbouwwerk verricht. Er wordt een afdruk gemaakt van het element (en omringende elementen). Deze afdruk wordt dan naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar de kroon (kopie van het betreffende element) vervaardigd wordt. Het element wordt na de afdruk geslepen en geprepareerd zodat de kroon op de plaats van het originele element wordt geplaatst / vast gecementeerd kan worden.
Na ongeveer twee weken komt de kroon terug van het tandtechnisch laboratorium. In de tussentijd krijgt u een noodkroon. Wanneer de kroon gearriveerd is, wordt zo snel mogelijk de kroon bij de patiënt geplaatst. Deze tweede afspraak wordt gelijktijdig met de eerste afspraak gemaakt en duurt ongeveer een half uurtje. Voor elke kroon die extra geplaatst moet worden, moet U ongeveer 10 a 20 minuten bij elke afspraak optellen.